Het project

De Beurs, met een oppervlakte van zo’n 12.000 m², wordt vanaf het voorjaar van 2023 toegankelijk voor het grote publiek. Naast een culturele en toeristische hotspot, met een skybar, restaurant en brasserie en met toegang tot de archeologische site 'Bruxella 1238' en het permanente belevingscentrum over de Belgische biercultuur ‘Belgian Beer World’, wordt het ook een centrale ontmoetingsplek voor iedereen. De vernieuwde Beurs wordt het verlengstuk van de bekende trappen: een plek waar de stem van de Brusselaar gehoord wordt – het hart van de stad.

Het renovatieproject van het Beursgebouw zal een nieuwe dynamiek geven aan het historische centrum van de Stad, dat Unesco-erfgoed is. Het Beursproject wordt gefinancierd door verschillende privé- en publieke partners. 

 

 

Wat is er op elke verdieping te vinden?

De iconische trappen van de Beurs – symbool van eenheid in verscheidenheid – krijgen hun verlengde in de gerenoveerde Beurs. Het wordt een plek om af te spreken, even uit te blazen, een expo te bezoeken, maar ook een waar de stem van de Brusselaar gehoord wordt in een van de vele participatietrajecten van de Stad.

Een groot deel van de gerenoveerde Beurs zal bestaan uit openbare ruimte die van het gebouw een centrale en creatieve ontmoetingsplaats in de stad zal maken. Zo komen er een centrale galerij met zitbanken, een restaurant, expositie- en vergaderruimtes, een terras met skybar en panoramisch uitzicht… De Beurs gooit letterlijk al haar deuren open: naast de ingang via de trappen, komen er ook doorgangen aan de Grote Markt, de Beursstraat en de Henri Mausstraat.

Via de centrale publieke ruimte zullen bezoekers toegang hebben tot de verschillende functies van de Beurs. Enkel voor het permanente belevingscentrum over de Belgische biercultuur ‘Belgian Beer World’ en de archeologische site ‘Bruxella 1238’, de ruïnes van het franciscanenklooster waarop de Beurs gebouwd is, is een toegangsticket nodig. 

Geen symbolischer plaats om de Belgische biercultuur in de verf te zetten dan de Beurs, waaronder de legendarische bierkoning Gambrinus (Jan Primus, hertog Jan I van Brabant) begraven ligt. Voor meer info over de geschiedenis van de Beurs, klik hier.

Klik op elk van de verdiepingen om te bekijken wat er te vinden zal zijn.

Een samenwerking tussen privé- en publieke partners

Het Beursproject wordt gefinancierd door verschillende privé- en publieke partners:

De burgerlijke maatschap van de betrokken Belgische brouwers staat onder meer in voor de uitwerking en promotie van Belgian Beer World en levert een financiële bijdrage van 5 miljoen euro.

De Stad Brussel is de eigenaar van het Beursgebouw (met een waarde van zo’n 12 miljoen euro). Het draagt 34,5 miljoen euro bij aan de renovatie en herbestemming van de Beurs.

Het Gewest steunt het Beursproject financieel (12 miljoen euro) voor zijn bijdrage aan het imago van Brussel in België en het buitenland. Het maakt ook 5,5 miljoen euro vrij voor de renovatie van het geklasseerde erfgoed van het Beursgebouw en de archeologische site ‘Bruxella 1238’.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een instrument voor het Europese regionale beleid dat Europese burgers nieuwe mogelijkheden wil bieden en dat de kloof in de levensstandaard tussen de verschillende regio's wil dichten. Het gaat om een investerings- en solidariteitsmechanisme van de Europese Unie dat dankzij Europese en regionale investeringen een invloed heeft op ons dagelijks leven.

De renovatie en reconversie van de Beurs sluit aan bij de prioriteiten van de EFRO-programmering 2014-2020. Die omvat onder meer de creatie van werkgelegenheid en de ondersteuning van kmo’s, vooral in de culturele en toeristische sector.

Het Beursproject ontving een investeringssubsidie van het Operationele Programma EFRO 2014-2020 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De bijdrage van het Programma bedraagt 7,2 miljoen euro, waarvan 50% afkomstig is van Europa en 50% van het Gewest.

 

FEDER EFRO

 

De kostprijs van de werken aan de Beurs wordt op dit moment op 39,8 miljoen euro geschat, exclusief btw. De bedoeling is dat de Beurs werkgelegenheid zal bieden aan zo’n 20 personeelsleden de eerste twee jaar en aan 40 personeelsleden op termijn.