Verdieping -1

Via de ondergrondse verdieping van de Beurs treedt u binnen in de archeologische site 'Bruxella 1238'In de oorspronkelijke kelders zijn ook een technische ruimte en stockruimte ondergebracht. Die laatsten zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Bruxella 1238

De archeologische site Bruxella 1238 (588 m²) neemt u mee naar het Brussel van 800 jaar geleden. In 1988 vonden opgravingen plaats in de Henri Mausstraat en de Beursstraat. Die legden drie fases van stedelijke ontwikkeling bloot:

  • Het in 1238 gebouwde franciscanenklooster, dat er stond tot 1799. 
    Weetje: hertog Jan I van Brabant – ook bekend als de bierkoning Gambrinus (verbastering van zijn Latijnse naam ‘Jan primus’ of ‘Jan de eerste’) – zou begraven liggen onder het kerkkoor.
  • De Botermarkt, gebouwd in 1799 en daar gevestigd tot 1871. In 1813 werd de markt uitgebreid en werd het een rechthoekige esplanade, beplant met bomen en omgeven door een galerij.
  • De Beurs, die vanaf 1871 in de plaats van de Botermarkt kwam – de tijd van de overkapping van de Zenne en de aanleg van nieuwe straten en lanen. 
    Weetje: de architect van de Beurs, Leon Suys, wilde aanvankelijk het nieuwe gebouw precies op de voetafdruk van het klooster en de Botermarkt bouwen, wat alle archeologische geschiedenis onder de straten vernield zou hebben. Maar hij besliste last minute om het gebouw toch loodrecht op de laan te plaatsen – tot groot geluk van archeologen vandaag.
     

Voor meer info over de geschiedenis van de Beurs, klik hier.

 

Naar de volgende verdieping

Terug naar ‘Het project’